Csirkeszárnyak tárcsán

2012.01.30. 12:16

 

Megint úgy volt, hogy a kiadós napi quadozás után igény támadt a naplementében valami füstös főzicskélésre.  Ne legyen sokára kész, ne legyen zsíros, és erős, a gyerek is meg tudja enni, de mindenesetre legyen kész nagyon hamar.

Csak ennek a pár pontnak kell megfelelni anyósi igény alapján, de semmiképpen ne engedjünk a hatalom szavának, inkább ígérjük meg, hogy így lesz, mit tud tenni ellene? Barátkozás és hitelességünk jeléül fogadjuk el a felajánlott tűzrakó pálinkát, abból nagy baj nem lehet, garancia rá Emil a hegyről, meg a múltkori kóstoló.De azért ne engedjünk a túlzott bizalmaskodásnak, és ügyeljünk a kellő távolság betartatására!

Süssünk tárcsán csirke szárnyat, meg ami menetközben beesik - hangzik fel az egybeeső kompromisszum, és már rakódik is a tűz. A tárcsa egy, az agráriumból kölcsönvett talajművelő eszköz, még a békeidőkből való. Időközben applikálódott rá három láb, úgy jó félméternyiek, így a reumásoknak sem jelent gondot közelről belenézni a fröccsenő olajba.

Lám essünk is neki, első tűz, pukkanó rozé, füst, gyanakvó tekintetek. Elődöcög az áldozati csirke szárny adag, mintegy 20-40 db, és gyanús anyósi kedveskedés gyanánt előkerül valami fagyasztott áru a mélyhűtőből. Azt állítja, hogy tarja, tudom, hogy szereted, ha akarod, csináld meg, és egyéb ilyen beetető dumák, mint horgász a halaknak. Anyóséknál ezt mindig kezeljük fenntartásokkal, ki tudja milyen rejtett furmánnyal akar eltenni láb alól idő előtt bennünket. - Ha már kiolvadt, majd megvizsgáljuk alaposan Anyuka,- ezzel a mondattal próbáljuk meg leszerelni a hívatlan látogatót, és bökjünk a gondosan kihelyezett táblánk felé.

Kisvártatva formáljuk kedvünkre a tüzet, és a szárnyakat, javallott az utolsó egy harmadot levágni, és elhagyni a továbbiakban, majd a szokásos rutin szerint só, bors, valami ránk tukmált tasakos pác, és pihentetés kb. 20 percig, amíg a tárcsa is és mi is jó hangulatba kerülünk a további akadályok leküzdéséhez.
Eközben kivédhetetlen egy-két ismételt érdeklődő látogatás nagy ívű remekművünk környékén a gyengébbik nem részéről. Nem találták még fel azt a sértő kijelentést, és ocsmány szagot, mellyel távol tarthatnánk magunktól az alkalmi sztárséfeket, és önkéntes szaktanácsadókat, de így van ez jól, jöjjenek, mondják, meghallgatjuk, elmennek. Mi meg tüzelünk, borozgatunk, ha kell, koccintunk a kutyával is.

Ilyen vidám alapadottságokkal immár célszerű, hogy teszteljük a tárcsánk hőfokát, a jóféle háztáji füstölt szalonna darabkánkkal óvatosan kenegessük körbe az agráripari alkalmatosságot, majd zutty bele jó félliternyi olaj, a napraforgó féléből. Egy-két korty ereje idő múlva a tesztszárnyat suttyantsuk a közepébe, ha serceg már, és olyannyira füstöl, hogy újabb nem várt, és nem kívánt anyósi látogatás lehet az eredménye, mehet bele a többi is, szigorúan hónaljjal lefelé.

Hamarosan taktikailag szükséges valami kompromisszumot kötni a fehérnépekkel, forgatócsipesz, papírtörlő, jénai tál fuvarszervezésének tekintetében, mert ezek jól jönnek a későbbiekben, és mi ugye nem hagyhatjuk felügyelet nélkül sem a tüzet, sem a flaskánkat.

Bő 10 perc múlva érdemes a hónaljak másik oldalára, a vállasra fordítani a résztvevő csirke test darabokat, ismételt 10 perc elteltével pedig kihúzni a tárcsa szélére napozni, és pirulni.

Közben tartsuk fenn a szükséges egyensúlyt mind a tűz, mind saját hőfokunk tekintetében. A tárcsán sütés tartalmi jó barátja a Rammstein Mein Teil című opusza, melyet saját nyugalmunk fenntartása érdekében javasolt többször egymás után nagy hangerőn végighallgatni. Nem utolsó sorban némi előnyt szerezhetünk ezzel a nem kívánt résztvevők távoltartása érdekében.

Ekkorra már kiolvadt az anyós féle fagyott cucc, jól sejtettem, hogy lesz még dolgom, mire ehető étket varázsolok belőle. Vizsgálataim során megállapítottam, hogy egyezik a kórisme, úgyhogy kedvemre pepecselhetek valami tarja pácot. Lehetőleg betonszaggató erősségűt, ez a szelet lesz a Kedves Mamáé. Alapvető só, bors, és az extrák - római kömény, némi fokhagyma, vietnami fokhagymás über brutal csiliszósz. Az egészet jól összekeverjük, és óvatosan belemasszírozzuk a húsokba. Időigényes feladat, de megéri. Nem ám csak úgy hányja - veti módon azt mondjuk, hogy bepácoltuk! Nem, beletessékeljük az utolsó cseppig, a fokhagyma darabkákat pedig a kis résekbe szuszakoljuk.

Ha mindezzel megvagyunk, mossunk kezet, mert poharunk maszatos lehet, ami jelentősen csökkenti a beltartalom élvezeti értékét. A laza tarja masszázst követően fél óra pihentetés következik, majd a visszamaradt csirkehónalj maradványos olajba pár szál kakukkfű, pár darab roppantott fokhagyma héjastul, és már sétálhatnak is a vaskos hússzeletek a tárcsára.

Laza olajfürdő, majd lassú sütögetés igény szerint, kinek-kinek cipőtalp szárazon, angolosan, esetleg még egy kis borssal, paprikával megcsapatva. Jófejségünk jeléül bevállalhatunk egy kis krumplisütögetést is, ennek mindig mindenki örül, csak kellően sebes olajban tegyük ezt, különben szivacsként szívja magába az anyagot a burgonyánk, mint a babzsákfotel Lakodalmas Lagzi Lajost.  A tárcsa szélén nagy baja nem eshet, csak hamarabb elfogy. Mármint a krumpli. És palackunk tartalma.

Mikor már kellő időt töltöttünk távol anyósunktól a tűz mellett, megérdeklődhetjük Tőle a következő pálinka érkezésének várható időpontját, ezzel is jelezve, hogy nem hagytuk ám figyelmen kívül a Drága Mamát, és fontos szappanopera sorozatát miattam nem kell elmulasztania. De ebben a tekintetben roppant nagy szükség lenne Rá. Ekkorra prognosztizálhatjuk a terítés szükségességét, egy utolsó melegen tartás, és kezdődhet a fiús és lányos programok kibontakozása, a CS.CS.SZ., azaz a Csirke Csontok Szopogatása, Csajos Csipegetések Szárnyakon, továbbá a nélkülözhetetlen Vastag Húsok Evése. Friss káposztasalátával természetesen.

Puha kenyér, jóféle rozetta csodás párosítás. 

A bejegyzés trackback címe:

https://rockermenyet.blog.hu/api/trackback/id/tr403976644

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása