Pörkölt csülökből

2012.02.27. 13:28

Ha kishazámba jutunk, úgy családilag, mindig nagy az esélye, hogy főzőcskébe torkollik a szombat délután. Ennek még a szakadó eső sem tehet keresztbe, mert egy jól koreografált mozdulatsorral az egész főző-sütő berendezés a két beállós fedett autótárolóban köt ki ilyen esetekben. És ott folytatódik a füstös örömködés. De most nem így volt, igaz a végére eleredt. A csülökből készült dolog az öcsém specialitása, igaz Ő is elmúlt már 30, és kellő tapasztalás útján szerezte meg a nyírbátori Vándor fakanalat egy főzőversenyen. No de ne haladjunk ilyen rohamléptekkel! Van ugye, a tűzgyújtás fázisa, amikor is minden éghető anyag előteremtését a fiatalságra bízzuk, úgy jó szabolcsiasan, talicskával, amit találtok gyerekek! Második etap a hozott anyag osztályozása, bitumenes termékek visszaküldése a feladónak, a büdösben fővő ételt még a kutya sem eszi meg ám! Csalódott arcok, ismételt fuvar, inkább hintázunk - szólnak a kicsik sértődötten, és otthagynak a talicskával együtt. Ekkorra már előkerül egy kis kedélyjavító zamat egy Babafej alakjában, és van az a gyors cselekvéssor, melyben hideg serital is csatlakozik a jeges orvossághoz!

Hamarosan középső öcskös sem tud távol maradni a füsttől, és vörösborral kíséri a kihagyhatatlan Paksi Endre összes, legalább 15 éves munkásságát felölelő repertoárját. Így nem maradunk le az Márhívóról, előkerül a Repatarurgyán is majdnem eredetiben, és tudjuk, hogy megérkeztünk! Lassan a szomszédoknak sem kell hírül adni, hogy itt vannak a Fiúk, és itt füst lesz, meg Rock&Roll! A bográcsban lassan sárgul a szalonnán a hagyma, ahogy kell, úgy 2-3 kiló, 6 csülöknek kell ám megágyazni, és a Mester szerint ez ma lassan fog menni, merthogy folyadékot nem adunk hozzá! Itt indul az első szemöldökráncolás a szakácstudományt iskolában, és 60 év feletti tapasztalással szerzők körében, de még a heves vitáktól messze vagyunk. Belevándorol jó félóra elteltével a bográcsba kb. 2 kiló paradicsom is, és ezzel egy időben a hat igazán emberes csülök, melyből 4 hátsó, és minimum 2 kilósak, az elsők karcsúbbak, másfél kilós súlyukkal Miss World versenyen is indulhatnának. Kandikálnak is kifelé rendesen, és kezdetét veszi a folyamatos bográcsrázogatás terveink szerint úgy 2-3 óra alatt puhulhat, reméljük addig a készleteink is kitartanak mármint italból. Előkerülnek a zsűri székek, hangosodik a zene, lassul a tűz füstje, emelkedik a hangulat. Lassan Trócsányi Doktor is bevándorol a slágerkoktélok előadói közé. (Másnap kiderül, hogy a szomszédnak is tetszett az előadás, és kérne egy válogatás CD-t az elhangzott nagysikerű szerzeményekből, de ha lehet eredetiben.) Természetesen megkapta, úgyhogy rendezhet a nappalijában füstmentes főzőcskét távollétünkben is.

Visszatérve a Mi valós füstünkhöz, rázogatódik a cucc, és már lötyög annyi lé, hogy bele huppanthassuk a fűszermixünket, ami a standard só-bors, és a kellemes borókabogyó, babérlevél, 2 fej szétnyomott fokhagyma, némi kömény, és csak a jó kedv érdekében egy löttyintés seritalból áll. Ismételt rázás, a Babafej körbeadása, gyors korty ser, és csengetés. A kutyák természetesen mind a hárman egyszerre kívánják felfalni az érkezőt, de időben bezárul a kenel ajtaja. Nagy baj nincs, férfi is érkezik, italt is hoz, de ez nem ruházza fel beleszólási joggal, mert gondosan kihelyezett táblánkon ma az alábbi felirat látható: MA CSABI BÁTYÓ FŐZ! A TÖBBIEK NEM. SZÓBAN SEM. Így hát marad a következő kérdéssor egyre gyakoribb és jóindulatúan erőszakosabb erőltetése: milyen pálinkát isztok, konyakot kértek, mikor fogunk Zámbó Jimmyt énelekni? Egyre gyakrabban sündörög a frissen érkezett Gyuszi bá’a bogrács körül, és bökdösi a csülköt, aminek köztudott, hogy még legalább 1 óra lassú rotyogtatás szükséges. Nyugtatni csak bátorságunk firtatásával lehet, Gyuszi bával tehát érdemes jóban lenni, és maradni. Vizsgálgatjuk tehát pálinkáját nem csak szemmel, szájon keresztül is. Megállapításainkat örömmel osztjuk meg virgonc csujogatással, egyre nagyobb füsttel, sok-sok Éljenek a Szomszédok felkiáltással! Rögtönzött performenszünk szolid kertvárosi környezetben ritka esemény, mint Overdose az eke előtt. Erre még ráerősít a visszaérkező Testvér is egy Ossian-Jee-vel, és azt hiszem, Szegény Anyámnak is lesz miről magyarázkodnia jövő héttől utcai fűnyírás közben. Gyuszi bá is örül, mint Vincent a Ponyvaregényben, konyakot isz, előkerülnek történetek piniszoknyákról, kórházi nővérkékről a 60-as évekből, és megbékélésünk jeléül szedünk neki egy kisadagot a még cupákosan rágós félkész alkotásunkból. Éhes makkal disznókat álmodik az ember.

Időközben a gyengébbek (gyerekek, Fehérnép) kedvéért krumpli főzés kezdődik, és uborka gyalulódik salátaformára. A mű lassan kész, ragad mint a Palmatex, ideje a csontokat sebészi pontossággal kioperálni a kötőszövetből. Dr. Temperance Brennan is irigykedne szakszerű mozdulataim láttán, pedig nem a törvényszéki antropológiai tanulmányaim tettek mesterré, hanem a számtalan bogrács mellett töltött füstös óra, és Pócz József palackba zárt tudománya. Kiegészítve a Kedves Feleségem keszthelyi iskolai emlékeivel, melyből rendszeresen csipegetek és lesegetek, de ezt nehogy elmondjátok! Oda lesz a Tudomány, és az autodidakta módszerek varázsa! Tehát bőr, zsiradék lefőtt, rostok felkockázódnak, vissza a ragacsos szaftba, egyet rottyan, megráz, kész! Csontokat kutyáknak szétoszt, némelyik nagyobb, mint a legöregebb palotapincsink, a Csincsi. Terítés nélkül, csak úgy fapadosan, bográcsból mindenki magának, erősebbek zöldpaprikát harapva puha kenyérrel, a többiek burgival, ubi salival, úgy, csajosan.

Végén jó bor, szivar, Ámen!

A bejegyzés trackback címe:

https://rockermenyet.blog.hu/api/trackback/id/tr794214719

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása