A leves halból

2012.12.12. 16:27

 

Pont olyan nap volt, hogy főznünk kell valamit, mert igény, és alkalom most is, mint mindig akad rá, de ha nem, találunk valamit. Mondjuk, hogy bosszantsuk a szomszédot egy kis füsttel, és hagymaszaggal. Akkor már kerülhet is elő a bogrács, és a belevaló. Amint a szokásos rituálénkat eljártuk, (tapasztaltabbak már tudják, a friss olvasókkal pedig megosztom: első tűz, rozé pattintás, rockzene a lejátszóba) érkezik a Ház Barátja, kezében egy zsák, mely alakját és súlyát tekintve kb. 20 kilót nyomhat. - Neked hoztam kiscsillagom, de már nem tollas! – nyújtja a Feleség (saját) felé a szerzeményt a Doktor Úr, és huncut mosoly alakul arcán, olyan Joker-es, talán Vigyorex tablettát reggelizett. Körültekintően megközelítem a zsákot, és láss csodát, félig van még élő halakkal! Meglepődtem, mint Betty Tanakis Tamás Atya ördögfejes boxer alsóján, és már meg is hoztam a nem túl bonyolult harcparancsot: ma halleves fog főni, nem is kevés! Ebben az sem akadályozott meg bennünket, hogy másfél órás szopórollerezés következett halpucolás képében, ami igencsak hiányzott már az egyébként unalmas életünkből.roller.jpg

Győzike féle szemeteszsák kombót vett magára a társulatunk, és ütemes kivégzésbe kezdtem először fakanállal, majd brutálisabbá tettem a dolgot seprűnyéllel a halak riadalmára. Mindeközben felpattant egy újabb ampulla, erősödött a harci kedv, és Till Lindemannal együtt egyre erősebben szólt a Links 234! Senki sem menekült meg a zsák lakói közül, már a tátika playback sem ment, csak a belezés, és hozzá egy kis Slipknot dukált, a Szomszéd Mariska Néni örömére. Ö az egyetlen ismerősünk a 60-70 éves korosztályban, akiben a brutal metal dallamvilága még megmozgat némi halvány emlékképeket a Latabár-Jávor Pál féle szvinges időszakból.

images.jpg

Peregtek a pikkelyek, gyűlt az anyag, ebből még valami sült hal féle is kinéz! Azonnal hadrendbe állítottam a halsütögetőt is, ezt is fel kell tüzelni, elő a harci kedvvel, és a Csata-dallal! No de lássuk, hogy miből is főzünk, és hogy mit? Pár méterre folyik a Tisza, itten kérem nem lesz bajai halászlé! Emberes lesz, kérem, ipari mennyiségű kárásszal, keszeggel, némi amurral, sok-sok hagymával, kevés paradicsommal, erős hegyes és gömbölyű cseresznye paprikával. Alap lével csak keveset bajlódunk, mit sem sejtő módon már felfedeztem a gyufa tésztát, biztosan lesznek népek, akik titokban cseleket szőnek, hogy ledózerolják az erős levesem illúzióját némi belecsempészett sikértartalommal, de tegyék.Csak és kizárólag a saját tányérjukba!

attack womanjpg.jpgKözben kevés fokhagymás tejben vesz fürdőt, és pácolódik egy két áldozat a zsákból, hogy két-három óra múlva meghempereghessen egy kis paprikás lisztben, majd forró olajban ropogósra sülve kínálja fel testét hideg kovászos uborka, és puha kenyér társaságában tányérunkon. Mondom én, hogy közel a Tisza parti strand, ha nem vigyázunk, még elkezdenek sorban állni a Zemberek, és még lángost is kérnek a végén! Megőrizvén inkognitónkat, - és elkerülvén annak a tévedésnek a lehetőségét, hogy tésztafeszítő kisiparosként tartson számon a falu népe - egyre vadabb és hangosabb zajkeltéshez folyamodtam. Egy kis Road Zenekar hörögve, kicsit több Leander hurutos balladákkal, és már el is űztük az utcai betévedés lehetőségét az illatok folyosójától vezérelve. Mindeközben az Akáctövis köz-ben alakul a bográcsunk tartalma, rend szerint lassú tűz, lassú borozgatás, és az Ész osztásának módszeres pillanatai a közönség és a különösen gyors mozgású, de azért kerítésen lopva átkukucskáló járókelők, és szomszédok számára, bármilyen témakörben.

Emberkedés helyett némi tüzelőt szerválok még a sült hal alá, kezdetét veszi az olajfürdő előkészítése, és a Kutya is megkívánt már, ismét hátulról. A titok, hogy forró legyen az olajunk, és 5-5 percig süssük oldalanként a halunkat. Hallevesünket az egyre gyakoribb érdeklődés mellőzése érdekében jelentsük készre, s a terítés közben sem felejtsük szem elől védett értékeinket (rozés pohár, hozott tábla).  Könnyű borocskát kínáljunk halaink mellé a már említett kovászos ubi- puha kenyér kombó mellé, ha már ropogósra sült másik remekművünk!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://rockermenyet.blog.hu/api/trackback/id/tr724961852

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása