Azzal kezdődött, hogy külföldi diplomáciai szolgálatot teljesítő volt csoporttársam jelentkezett, miszerint végső hazaköltözésük előtt kellene valami szabadtérit sütögetni, és ebben az évben a soros helyszín a mi otthonunk kertje lenne, jövőre már mehetünk hozzájuk a nyaralóba. A csapathoz csatlakozik a nyugdíj előtt álló, de még csak 43 éves Sanyi ales, és felesége, továbbá a család más tagjai, az elképzelés szerint. A jó hangulathoz szükséges kellékek meglétéről biztosított, mert már járt a strassbourgi diplomata ellátóban, és ott igen kedvező árfolyamon mérik az összes, le nem butított alkoholos terméket, valamint a füstölögni valókat is. (Gordon Gin 47%, 10EUR/l, Cohiba Selection 60 EUR/box). Ha már ekkora a tervezett vidámság, ám legyen, mi hozzátesszük az egyéb kerti csipegetni valókat, gyertek csak. Elérkezett a napja, itt a pillanat, begördültek a vendégek, ki sofőrrel, ki feleséggel, és elkezdtük a sütögetés előkészületeit. A hazai pálya előnyeit a Feleség előtt ettől a perctől kezdve csak jóindulata, és az irántam érzett nagyfokú empátia miatt élvezhettem, mivel a vendég feleség férje előtti Szia Cicám(?) nyakamba ugrós üdvözlése megadta számomra az est hátralévő óráinak fagyos hangulatát, noha gatyarohasztó egy idő volt, és többször hűtöttem le magam nem csak hideg italokkal, hanem fürdőkkel is.

A Cicám pedig elkezdett ólálkodni körülöttem, hogy miben tud kedvemre lenni, mit tehet értem, és egyéb, részemre egyre kínosabb jelenetekkel, mindezt a férje, 2 gyereke, és másik 2 család teljes személyzete előtt, elviekben halucinogén szerektől mentesen, legalább is tőlem semmit nem kapott. Képzelőerőre bízom, hogyan folytatódott az este, amint Cicám bevett egy-két meggybort, és kísérőként pezsgőt szürcsölgetett, de az emlékezetesebb részekről pár sort később. És még nem ég a tűz, nem sül a hús, csak a molesztálás erősödik, amint leül mellém, hogy segít tüzet gyújtani a grillhez. Nekem. Ő. Megpróbálom leírni a mozdulatsort, ami következett: intés Feleség felé (saját), segítség reményében. Hívás férj részére (Cicámé), hogy sürgős részvételére van szükség itt nálam, azonnal. Löttyintés a parázsra egy kis denszeszből, mert csak füst van, ebben a pillanatban szél feltámad, sugárban kifújja a denszeszt, amit Cicám egy szál égő gyufával sikeresen begyújt, és már ég is a férj(Cicámé), aki ügyesen beleállt a permetbe egy pillanattal korábban. Férj (Cicámé) kezéből kirepül a berkenyebokorba a telefon, amin azért beszél, mert helyzet van Afganisztánban, ordít, hogy égek, égek! Látom, nyugtatom meg, és elkezdem csapkodni egy konyharuhával, mint a securitys Balog Tibi az alagútban Tysont, csakhogy növeljem a részvételi faktor erősségét.

Feleszmél Cicám, hogy felgyújtotta férjét, kezében lévő ásványvizes palackból löttyint felé, (sikereit figyelembe véve lehetett volna még egy kis denszesz is), de mellélocsol. Érkezik Feleség (saját) kezében poroltóval, hogy kapcsoljam be, majd ő tüzet olt. Ennek feleslegességéről időben meg tudtam győzni, embert nem kellene porral oltani, inkább későbbi időpontban tartok egy komplex munka- tűz- és balesetvédelmi oktatást a család összes tagjának. Mindez olyan hirtelen történt, hogy már el is aludt a férjen (Cicámé) fellobbanó tűz, és csak a perzselt szőr szaga terjengett, mint falusi disznóvágáskor a fogópálinka utáni időszakban.

Kisvártatva elül a pánik, a kedélyek megnyugtatása érdekében töltődik mindenféle alkoholos tartalmú ital, és a parazsunk is kezd alakulni, lesz még itt ma nem csak sült diplomata, de valami féle pácolt madárhús is. Az ügyön és a hangokon felbuzdulva érkeznek a gyerekek (Cicámé, és a felgyújtott férjé), és az eposz előadása közben vegyes röhögés és sajnálat egyvelegével kérik, hogy meg tudnánk-e ismételni, mert ők erről a jelenetről lemaradtak. Részemről rendben, jelzem, de a szenvedő alany inkább még egy sört kér, és anyjuk meglátogatására ösztönzi sarjait, egyben felajánlva minden jelenlévő részére ülő testrészének nyelvvel történő tisztogatási lehetőségét.  Mindeközben az asztaltársaság többi résztvevője ismerkedik a már korábban Feleség (saját) által nagy gondossággal elkészített hidegkonyhai termékek egymással történő kombinációjával. Felbukkan a tészta saláta trikolorban, (paszta, amit férj (Cicámé) nagyon kultivál) utalva a diplomáciai védettség jegyére, a különböző zöldsaláták, és a férj (Cicámé) által oly szemfüles módon felfedezett és kihirdetett káefcés káposzta. (Nézd csak, nézd csak, káposzta, ez olyan, mint a káefcés, jé, ez káefcés káposzta- történt meg a nagy bejelentés, melyet rögtön közkinccsé is tett.) Csak semmi faxni, káposzta, répa kis fej hagyma lereszel apró lyukún, besóz, kicsit állni hagy, kifacsar, kevés majonézes mártással (kefir, tejföl, majonéz mustár, só, bors, citromlé) összeráz, lehűt. Tállal, elismeréseket bezsebel.

Csak hát a hús, az nincs még sehol, méltatlankodik a Feleség (saját). Madaraknak nem kell sok, főképp a fantáziátlan csirke és pulykamellnek, hamar dobok párat a grillrácsra a béke, és a csend kedvéért, majd az irányt és a tűz hőfokát a fűszerezett, filézett szaftosabb madárcombok felé vettem. Meglepetésként egy kis csili szószt is összedobtam, kertünkben termett cserepes csilit, fokhagymát törve együtt mozsárban vele, kis olivával lazítva, és egy paradicsom törődött még hozzá. Kizárólag a magukat férfiaknak érzők kedvéért! A vendégsereg bátorságtesztjét követő kóstolások utáni nagy huhogások miatt az összes rám maradt. Nem bántam meg. Másnap sem!

Folyamatosan grilleződtek a lassú tűzön a madarak, fogyott is jól az anyag, szükség volt az utánpótlásra, csak a sok köret nem kopott. Ürültek a poharak, és üvegek is, egyre gyakrabban történt felszólítás a szaporodási aktusra, és Cicám is egyre aktívabb lett. Az utolsó adag husika leszedését követően jó gazda módjára végezetül én is az asztalhoz ültem, és tömtem egy pár falatot. Cicám rögön mellém bújt a padon, nem nagyon zavartatta, hogy a másik oldalamon a Feleség (saját) ül, és az ő férje meg vele szemben foglal helyet. Nem tudtam, mi nyomja az oldalamat, így odanyúltam, és egy melltartót szorongattam immár. Sekély mosoly kíséretében felhívtam a férj (Cicámé) figyelmét, hogy valamelyik közeli hozzátartozója elveszíthette a fehérneműjét, és gyanítom, hogy nem az általános iskolás kislányáé a kellék, úgyhogy további szíves megőrzésre az asztal felett átnyújtva neki, visszatértem a tányérom tartalmához. A férj (Cicámé) akit korábban neje felgyújtott, csak vigyorgott, mivel érkezésük óta csak baba sört ivott, nem tulajdonított nagyobb jelentőséget az ügynek. valószínű, hogy dán típusú házasságban élnek, de ez legyen az ő kiváltságuk.

Zavar csak a még eddig nem említett nyugdíj előtti középkorú házaspár tekintetében villogott, hogy ez már kezd nekik is arcátlanul kellemetlen lenni, ha nem esznek még többet, mi lesz itt? Így újabb húsok vándoroltak az időközben felizzított parázsra a világbéke megőrzése érdekében. Eközben Cicám igavonó állat (hímnemű) nemi szervének emlegetésébe kezdett, sőt azt helyezgetni is szerette volna a jelenlévők különböző testüregeibe, és mellém próbált kerülni, ezzel együtt aktív ölelgetésbe csapott át. Rémült arcot vághattam, mint Poldi bácsi utolsó napján a közparkban, mert a Feleség (saját) megmentésemre sietett, és lehessegette rólam a kéretlen terhet. Megmenekültem, gondoltam, és remélem még egy terítést nem ér meg a sereg együtt.

A magam szórakoztatására dobtam egy kenyeret a grillrácsra, ha nem felejtem el, és időben sikerül levennem, talán szenes üszök helyett pirítós is lehet belőle, mert ez eddig még ne sikerült egyszer sem az elmúlt 5 évben. A rend kedvéért, most is lassú voltam, de a keletkező iszonyatos bűzzel sikerült távol tartanom magamtól Cicámat! Mindent a kitűzött cél érdekében, Pazonyi elvtárs!

Lassan betermelődött minden az asztalról, morzsák leszórva, Cicám Asszony is nyugszik, a sofőr már úton, hogy hazaszállítsa a megfáradt sereget. Amint távoznak, iszom egy Cicamentes pálinkát!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://rockermenyet.blog.hu/api/trackback/id/tr704155339

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ungij 2012.02.22. 08:00:15

Zsolti!
Ez eredeti előadásban is fergeteges volt, de így leírva visítva röhögtem.

Margó
süti beállítások módosítása