A keksztekercs története

2012.02.06. 13:16

 

Az egész azzal kezdődött, hogy a Feleség felszkájpolta az Anyját, mert egyrészt nagyon beszélhetnékje támadt már, másrészt talált a kamrában egy gyanúsan szavatossági idő lejárta előtt türelmetlenkedő zacskónyi darált kekszet. Amit rövidesen úgyis kidobna, de tisztában áll e cselekedet várható következményeivel, ami aktív nemtetszésem hangos jeltovábbítását eredményezheti. Így átváltunk kedveskedő üzemmódba, és csinálhatunk valami cuki édeset, amiből ugye egy ételmintányit ő is hajlandó szemrevételezni. Szájba vételről még nem esik szó, - szerintem később sem fog, - mivel az nehezen összeegyeztethető az ugri-bugri klubbal, mellyé néha alakul a nappali egy-két Réka féle aerobik DVD kíséretében.

Inkább akkor felszkájpolja Anyukát, és megtudja, azt a receptet, melyből gyerekkorabeli finomságok készültek, mert az Anyu tekercse az isteni, hátha nekem is sikerül hasonlót alkotnom.

Oké, úgy is hideg van odakinn, tüzet nem rakunk, de ha sütés-főzés van, akkor abból nagy baj nem lehet, ha nyitok hozzá egy rozét, anyád receptjében az úgysincs, meg nem hiszem, hogy sokat bajlódna azzal, hogy leírja e-mailben, mondja csak, majd én jegyzetelek, meg poharazgatok közben.

Létre is jött a kapcsolat, kb. 20 perc hírözön (mi van a gyerekkel, kis unokám, bigyirí-bigyirú, képzeld mit tett a szomszéd Annus tegnap a kotlósával, stb.) után, mivel a gyereknek az égvilágon semmi kedve nincs nagyanyjával bájcsevegni- még sehol egy mondat a napi jó falatról. Hogy is csevegne a gyerek, ha az anyja- nagyanyja koalíció rátelepedik a gépre, ahol eddig ő Star Wars Lego űrharcos volt, és folyamatosan nyerésre állt a gonoszok felett a 6. pályán, életet sem vesztett, sőt bónusz fegyvereket is kapott! Na, ezt magyarázd el egy korabeli keksztekercs receptért cserébe.

Hozzávetőlegesen mértani pontossággal lejegyzem az Anyuka féle istenkirályság szükséges kellékeinek mennyiségeit, majd fejben már kiegészítem azokkal az alkotóelemekkel, melyeket szerintem vétség mellőzni. Ha már úgyis én fogom betermelni az egészetJ. Így kerül tehát közeli barátságba a rum aromával a Capitan Morgan, a vaníliás cukorral a jóféle vanília sűrítmény, amit Jamie is használ, és karácsonyra kaptam Kulináris Anyósomtól több más hasznos, de módfelett tetemes beruházást igénylő ínyencségekkel együtt. Ezekről máskor fogok írni érdekeset, pl. a chilis-csokoládés kávé tejszín nélkül. Jó lesz az is!

Visszatérve tekercsünkhöz, sebtiben kiegészítjük a felsorolást mértékletesen minden olyannal, amiből véletlenül lekvár főhet. Mert amiből lekvár fő, abból pálinka is fő. Tehát mazsolát ásztatunk kis rumba, melyből kerül a masszába is. Apropó massza. A Mama szerinti pontos recept kedvéért mindenből 30 dekához mérünk, melyből Feleség által rontásra ítélt fél kilós darált keksz miatt faxni nélkül szemre egészítjük ki, így magunkra vállaljuk annak ódiumát, ha bármi okból nem olyan lenne a végeredmény, amilyenre a zsűri számít.

Ily módon a keksz darálékhoz dobunk 3 evőkanálnyi fekete kakaóport, tudjuk, ami olyan, mint a cipőtalp, nem ez a nyomi cukrozott gyerek fosató tévés- kutyás baromság. Kutya meg a kakaó? És nem főzünk semmilyen Anyuka által sulykolt 3 adag Omniát ebben a válságban, hanem 3 in 1 (három az egyben) porocskákból szépen kettő csomagot belesuttyantunk 1,5 csésze forró vízbe. Az Omnia aromájának hiányát majd rummal pótoljuk, kedves Anyuka! A pálinkás lekvárokból 2 evőkanálnyiról esik szó, ezt is növelhetjük 3-ra, és a porcukrot csak mutassuk meg a masszának, mondjuk, a 8 deka helyett csak 2 deka kerüljön a keverőtálba. Mert csak ebben szabad dolgozni, Kedves Kollégák, ezt is Anyuka mondta. Dió darálékkal csak módjával, ha a mazsolánk felszívta a rumunkat, vagy ha mégsem, mehet bele a csésze egész tartalma. Mokkásból 7-8, normális hosszúkávés csészéből egy púpozott az ideális mennyiség. Ezt követően összedolgozzuk az ízeket (lapos spatulával óvatosan forgatjuk), - mint egyszeri kőműves a maltert az asszony befalazásához – csak jól sikerülhet! Eszünkbe ne jusson holmi konyhai robotgéppel pépessé mixelni vágyott elegyünket! Az a nők dolga! Mi kérem, alkotunk!

Miután hellyel-közel egyszínű az állag (ez nagyon fontos, legalább a látszat fenntartása érdekében, hogy nem mi kúrtuk el, Anyád receptje volt romlott) gyakran kóstolgassuk, nem kíván-e az anyagunk némi után ízesítést a rumocskából?

Ha úgy ítéljük, csak bátran tegyük meg, itt az utolsó alkalom, mielőtt végső formájának felvételére kötelezzük a tekercset. Ezt követően sem alkalmunk, sem lehetőségünk nincs további kedélyjavító intézkedések bevezetésére tekercsünk állapotára történő hivatkozással. Mert a rumot elzárják!

Következik a lapítás, mármint az anyagé! Ezt kétféleképpen csinálhatjuk: ahogy Anyuka szokta, meg ahogy Mi tudjuk. Anyuka otthon biztosan jól csinálja, de ma is a Mi táblánk van érvényben: MA APA FŐZ. A TÖBBIEK NEM. SZÓBAN SEM!

Így tésztánk első tekercse vastagabb, a vajas töltelékje vékonyabbra sikerül, a második változatban pedig a tésztánkon süt át a nap, és a vajas töltelék türemkedik minden elképzelhetetlen helyen kifelé, vigyorogva ránk, és adogatva a magas labdákat hölgykoszorúnk részére. Nem baj, finom lesz ez így is, bíztatnak, pukkadozó nevetéssel, hogy a mérnöki pontossággal megtervezett alakzatomat képtelen felvenni a tekercsem, hiába szuszakolom, hogy befér az még! És ebben a pillanatban jön az égi ötlet: a maradékból legyen kókuszgolyó! Anyuka! Kokuszgolyo natyon finom volt!

Miután megtekercselem a formát, gyúrogatom a golyóimat, forgatom a kókuszreszelékbe, immár túl a huszadik darabon, mert közel fél kiló masszám maradt a kispórolt vajkrém hiánya miatt, megérkezik a felismerés a Feleség tekintetében, és egy jól irányzott fejmozdulattal az asztalon pihenő lezárt befőttes üveg felé bök, és kérdez egyszerre - És a meggy?

- Ezt mikor került ide, ki csempészte elő, biztosan a tálibok voltak, nekem erről nem szólt senki, most jössz elő, amikor az utolsót gyúrom?- kérdezem megszeppenve.

- Különben is, azt mondtad, nem eszel belőle!

–Most már nem is fogok! – jött a megnyugtató válasz a Feleségtől.

Mondtam én, szegény ember vizel, és főz!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://rockermenyet.blog.hu/api/trackback/id/tr164071770

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása